Evin her eşyasının temizliğine ayrı önem verilmesi gerekse de perde temizliği başlı başına bir bakım gerektirir. Çünkü perdeler evin görünümünü tamamlayan yegâne parçalar arasındadır. Bu nedenle perde temizliği söz konusu olduğunda hassasiyetle ilgilenilmesi gerekir.
Perdelerin temizliği genellikle perdelerin kumaşına, modeline ve mekanizmasına göre değişkenlik gösterir. Birçok perdenin temizlik metodu farklıdır. Kullanılan temizlik ürünleri ve uygulanma şekilleri de değişkenlik gösterir. Hangi perde modeli olursa olsun kar gibi perdeler için temizlik yapılırken mutlaka hassas davranılmalıdır.
Perde Temizliği İçin Püf Noktalar
Genel olarak makineye atılan perdelerde bile farklı program ve temizlik ürünlerine ihtiyaç duyulabilir. Kar gibi perdeler için kullanılan temizlik malzemelerinin yanı sıra arap sabunu rendelenerek makine içine atılarak kullanılabilir. Bununla birlikte perdeler makineye atılmadan önce bir gün boyunca tuzlu suda bekletilebilir. Bu ve buna benze birçok ekstra işlem perdelerin rengini ve formunu korumasını sağlar. Perde modeline ve çeşitlerine göre temizliğin püf noktaları değişkenlik gösterir.
Perde modelleri ve temizlik önerilerini farklı başlıklarda inceleyelim.
Stor Perde Temizliği
Stor perde temizliği için öncelikle perde mekanizmasından çıkarılmalıdır. Ardından düz bir zemine serilir. Perde bir fırça yardımıyla su ve sabunla yıkanır. Fakat fırçanın yumuşak uçlu olduğuna dikkat edilmelidir. Stor perdeleri temizlerken yumuşak bir fırça tercih edilmezse perde zarar görebilir. Bu nedenle yumuşak başlı bir fırçayla narin hareketlerle fırçalanmalıdır.
Zebra Perde Temizliği
Zebra perdeleri mekanizmasından ayırılmadan temizlenebilir. Bunun için öncelikle yumuşak bir bez tercih edilmelidir. Ardından perde için sabunlu su hazırlanır. Bez yardımıyla perde sabunlu suyla silinir. Sonra bez durulanır ve soğuk su ile perdeler yeniden silinir. Sabunundan arındırılan perde kuruması için açık bırakılır.
Siluet Perde Temizliği
Bu perde türünün sık sık tozunun bir bez veya makine yardımıyla alınması temizliğini kolaylaştıracaktır. Bunun dışında perde alkollü nemli bir bezle silinerek kolayca temizlenebilir.
Jalûzi Perde Temizliği
Jalûzi perdeler genelde üzerine çok fazla toz çeken perdeler arasında yer alır. Bu nedenle bu tarz perdelerin sıklıkla elektrikli süpürgeyle tozunun alınması temizliğini kolaylaştıracaktır. Altı ayda bir genel temizliği yapılabilir. Fakat jalûzi perdeler birden çok çeşide ev sahipliği yaptığından her jalûzi perde aynı şekilde temizlenemiyor.
Jalûzi perde çeşitlerine göre temizlik püf noktaları şöyledir;
Ahşap jalûzi; Her ahşap eşya gibi su toplamaya meyilli bir malzemeden oluşur. Toz biriktirmesinin yanı sıra leke de tutabilen bir perde modelidir. Bu nedenle önce nemli bir bezle tozu alındıktan sonra perde kapatılarak düz bir zemine dönüşmesi sağlanır. Hemen ardından mobilya temizliğine kullanılan ahşap temizleyici katılan suyla bir kere daha silinerek pencereye dikey gelecek şekilde açılmalıdır. Bu yöntem perdenin daha erken kurumasını sağlayacaktır.
Alüminyum perde; Perdeyi montaj yerinden çıkarmamak için öncelikle bulunduğu pencerenin altına havlu veya bez serilerek odanın ıslanması engellenir. Daha sonra sabun katılmış suyla bir bez yardımıyla köpürtülür. Ardından tekrar ıslak bezle tekrar durulanır.
Fakat daha detaylı bir temizlik için perde mekanizmasından ayrılmalı ve banyo içinde veya küvette yıkanmalıdır. Daha sonra düz bir zeminde kurumaya bırakılmalıdır.
Kumaş Jaluzi; Öncelikle elektrikli süpürge ile tozu alınabilir. Ardından mekanizmasından sökülerek küvetin içinde ıslatılır. Daha sonra perdenin kumaşına ve rengine uygun temizlik malzemeleri ile yıkanır. Beyaz ise rengini sarartmayacak, perde kumaşı renkli ise soldurmayacak bir deterjan seçilmelidir.
Dikey Jaluzi; Bu perde çeşidi PVC malzemeleriyle aynı malzemeden yapılmıştır. Bu nedenle temizliği kolay bir perdedir. Önce nemli bir bezle silinir, ardından deterjanlı su ile silinerek son kez sade suyla silinir.
Her perde türü için kesinlikle perdenin hafif kurutulması önemlidir. Böylece jaluzi perdelerin tozla birlikte leke tutması da büyük ölçüde engellenmiş olur.
Tül Perde Temizliği
Tül perde temizliği diğer perde türlerine göre daha çok hassasiyet ister. Bunun nedeni renklerinin ve kumaşının son derece hassas olmasıdır. Tül perde beyazlatma için en önemli püf noktaların başında beyaz sirke geliyor. Makine gözüne çamaşır deterjanı ve beyaz sirke katılarak yıkanabilir. Tül perde beyazlatma için Arap sabunu da tercih edilebilir. Perde konulan bölmeye rendelenmiş Arap sabunu konularak tül perdelerin temizliği tamamlanır.
Rustik Perde Temizliği
Monte edildiği borudan çıkarılarak bez bir poşetin içine konularak makineye atılması perdenin deformasyona uğramasını büyük ölçüde engelleyecektir.
Kanat Perde Temizliği
Bu perde türünü makinede yalnız yıkanması gerekir. Makineye atılan perdenin 30 derecenin üstünde yıkanmamasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde perde deforme olabilir.
Kumaş Perde Temizliği
Kumaş perde temizliği kumaşın cinsine ve yapısına göre değişebilir. Stor perdelerde mekanizmadan ayrılarak fırça yardımıyla temizliği yapılabildiği gibi bazıları makineye atılabilir. Güneşlik perde temizliği ise genel olarak beyaz olduğundan makinede sirkeli suyla gerçekleştirilebilir. Perdenin kumaşı çok hassas ise elde toz deterjan yardımıyla yıkanarak temizlenebilir.
Blackout Perde Temizliği
Bu perde modeli bazen makine yıkanmasına uygun olmayabilir. Öncelikle perdenin tozu alınmalı hemen ardından kırışmamasına özen göstererek mekanizmasından ayrılır. Makineye atılmaya uygun olduğu belirtilmişse perde programında yıkanmalıdır. Firma makineyi önermediyse firmayla iletişime geçilerek perde temizletilmelidir.
Japon Perde Temizliği
Bu perde çeşidi makineye atmaya elverişli olduğundan temizliği son derece kolaydır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta perde programı kullanılmıyorsa 30 derecenin üstünde yıkanmaması gerektiğidir.
Katlamalı Perde Temizliği
Perdelerin temizliğine başlamadan önce perdenin çubukları çıkarılmalıdır. Ardından düğümü çözülerek cırt cırtlarından sökülür. Perde satın alınırken talimatlarda çamaşır makinesinde yıkanmaya uygun olduğu belirtilmişse makineye atılır. Uygun olmadığı belirtilmişse firmanın uygun gördüğü şekilde temizlenmelidir.
Dikey Perde Temizliği
Perde yerinden sökülmeden önce tülleri kümeler şekilde bağlanabilir. Böylece yıkanırken birbirine dolaşması engellenmiş olur. Ardından sökülen perde bez bir poşete konarak makinenin tül perde programında yıkanmalıdır. Suyun sıcaklığı 30 dereceyi aşmamalıdır.